Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen? Op bereken hypotheek veel tips en info!

Bereken hypotheek maandlasten

Voorkomen hoge maandlasten door het berekenen van uw hypotheek!

Inleiding – bereken hypotheek maandlasten

Niet zelden komt het voor dat mensen die er voor hebben gekozen om een hypotheek af te sluiten te maken krijgen met enorme maandlasten. Het moet immers gezegd worden dat een hypothecaire lening een aanzienlijke druk uit kan oefenen op uw financiƫle situatie. De kostprijs van een hypothecaire lening zorgt er dan ook voor dat het (meer dan bij eender welk ander krediet) absoluut noodzakelijk is om de maandlasten van een hypotheek voor afsluiten grondig te berekenen. Door het berekenen van uw hypotheek kunt u immers zeer eenvoudig de hypotheken bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar gaan vergelijken waardoor het snel duidelijk wordt welke hypotheek nu het best voldoet aan uw verwachtingen. We vertellen u in dit artikel graag meer over berekenen van de maandlasten van uw hypotheek.

Waarom de maandlasten van mijn hypotheek berekenen?

Hoewel we eigenlijk reeds een antwoord op deze vraag hebben gegeven in de inleiding van dit artikel kunnen we de verschillende redenen nog wat verder in detail bespreken. Het is bijvoorbeeld enorm belangrijk om er rekening mee te houden dat de hypothecaire lening op afbetaling niet de enige beschikbare hypotheek meer is. Een standaard berekening zal er veelal nog te weinig rekening mee houden, maar wanneer u echt de maandelijkse afbetaling zo laag mogelijk wenst te houden kunt u er als vanzelfsprekend eveneens voor kiezen om een beroep te doen op de aflossingsvrije hypothecaire lening. Een dergelijke hypotheek kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld samen met een spaarrekening, worden afgesloten en biedt de kredietnemer de mogelijkheid om enkel de kostprijs van de hypotheek maandelijks te betalen. Het spreekt voor zich dat dit er voor zorgt dat de maandlasten van uw hypotheek veel lager komen te liggen dan wanneer u gewoon gebruik maakt van een standaard hypothecaire lening op afbetaling. Zoals gezegd dient u er wel rekening mee te houden dat het niet zo eenvoudig is om een aflossingsvrije hypotheek te berekenen. De meeste banken kiezen er immers al dan niet bewust voor om deze hypotheekvorm niet in hun berekening op te nemen.

Berekenen van hypotheek maandlasten, een zekerheid of niet?

Bijzonder vaak stellen mensen die hun toekomstige hypotheek berekenen zich de vraag of een dergelijke berekening wel sluitend is of niet. Op zich geeft het berekenen van uw hypotheek u een vrij realistische indruk van de maandlasten. Het is natuurlijk wel zo dat de kostprijs van een hypotheek op korte termijn kan veranderen. Daarnaast dient u ook rekening te houden met het al dan niet variabel zijn van de rente op uw hypotheek. Veel mensen zien het bij een berekening over het hoofd, maar er bestaat een aanzienlijk verschil tussen een vaste en een variabele rente. Wanneer u er voor kiest om een hypothecaire lening met variabele rente af te sluiten bent u nooit zeker van de kostprijs. De maandlasten kunnen in een dergelijk geval dan ook aanzienlijk verschillen. Bij een vaste rente heeft u de zekerheid dat de maandlasten steeds een bepaald bedrag bedragen, al is het natuurlijk wel zo dat een vermindering van de rente in dat geval niet terug te zien zal zijn in uw maandelijkse kostprijs. Hou met andere woorden bij het berekenen van uw hypothecaire lening steeds rekening met het type rente dat wordt aangerekend. In eerste instantie kan dit misschien niet zo’n grote impact hebben op de maandlasten van uw hypothecaire lening, maar we verzekeren u dat dit het kostenplaatje aanzienlijk kan doen oplopen.

Geplaatst in: bereken hypotheek

Tags - hypotheek berekenen: , , , , ,