Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen? Op bereken hypotheek veel tips en info!

Hogere hypotheek voor tweeverdieners vanaf 1 januari 2016

Met ingang van 1 januari 2016 krijgen tweeverdieners de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aankoop van een huis. Het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners en tweeverdieners komt hierdoor dichter bij elkaar te liggen. In 2016 kunnen tweeverdieners tot wel 22.000 euro meer lenen voor de aankoop van een huis dan dit jaar. Daarmee versoepelt budgetinstituut Nibud voor het eerst in zeven jaar de leennormen voor grote groepen huizenkopers. Het advies van het Nibud wordt normaliter volledig overgenomen door de daarvoor verantwoordelijke minister.

Het laagste inkomen telt voor de helft mee

Het Nibud adviseerde in het rapport om vanaf volgend jaar bij tweeverdieners het laagste inkomen voor de helft mee te nemen bij het bepalen van het zogenoemde financieringslastpercentage. Nu geldt nog dat het tweede inkomen voor een derde meegenomen mag worden. Dit betekent dat ervan wordt uitgegaan dat een relatief groter deel van het gezamenlijke bruto inkomen aan hypotheeklasten uitgegeven kunnen worden. Maar of het ook handig is om dat bedrag daadwerkelijk te lenen is een tweede.

Bereken wat je maximaal kan lenen

Vaak betekent het dat mensen dan moeten bezuinigen op hobby’s, vakanties of luxeproducten. Daarom stelt het instituut ook dat de tabellen alleen weergeven wat iemand objectief gezien zou moeten kunnen betalen. Wat er maximaal geleend mag worden, past niet altijd bij iemands uitgavenpatroon. Bij hypotheekverstrekking is altijd maatwerk nodig en het is verstandig om de definitieve hypotheek te berekenen voordat men blij gemaakt wordt met een onbetaalbare hypotheek.

Overigens geldt de mogelijkheid niet voor alleenstaanden en kostwinnersgezinnen. Voor hen daalt de maximale hypotheek op 1 januari opnieuw met enkele duizenden euro’s. Tweeverdieners zouden volgend jaar een hogere hypotheek mogen afsluiten, maar het maximale hypotheekbedrag voor inkomens van onder de €40.000 zou juist iets omlaag moeten.

Gat een- en tweeverdieners wordt groter

Het Nibud berekent ieder jaar per inkomensgroep welk hypotheekbedrag huishoudens maximaal kunnen lenen, zonder dat ze daardoor in financiële problemen zouden raken. Het instituut stelt huidige verruiming voor, omdat tweeverdieners netto meer overhouden dan eenverdieners. Het Nibud verwacht dat dit verschil alleen maar groter wordt, omdat bijvoorbeeld de zogenoemde aanrechtsubsidie – de algemene heffingskorting voor de niet-verdienende of weinig verdienende partner – steeds verder wordt afgebouwd.

Geplaatst in: bereken hypotheek

Tags - hypotheek berekenen: